SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3206 >>

DEVAM: 2 - AV KÖPEĞİ, ZİRAAT KÖPEĞİ VE DAVAR KÖPEĞİ DIŞINDA KÖPEK EDİNMENİN YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا خَالِدُ بْنُ مَخْلَدٍ. حدّثنا مَالِكُ بْنُ أَنَسٍ عَنْ يَزِيدَ ابْنِ خَصِيفَةَ، عَنِ السَّائِبِ بْنِ يَزِيدَ، عَنْ سُفْيَانَ بْنِ أَبِي زُهَيْرٍ؛ قَالَ: سَمِعْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ  ((مَنِ اقْتَنَى كَلْباً لاَيُغْنِي عَنْهُ زَرْعاً وَلاَ ضَرْعاً، نَفَصَ مِنْ عَمَلِهِ، كُلَّ يَوْمٍ، قِيرَاطٌ)). فَقِيلَ لَهُ: أَنْتَ سَمِعْتَ مِنَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم؟ قَالَ: إِي. وَرَبِّ هذَا الْمَسْجِدِ!

 

Süfyân bin Ebî Züheyr (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyururken işittim: Kim ne ekinine ne de davarına yararı olamayan bir köpek edinirse o kimsenin amelin (in ecrin) den her gün bir kırat eksilir.

 

Süfyân bin Ebî Züheyr'e: (Bunu) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den sen işittin (mi)? denildi. Süfyân: Şu Mescid'in Rabb'ına yemin ederim ki, evet (ben O'ndan işittim) diye cevab verdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Müellifimizin rivayetinde ekin veya davar korumak için edinilen köpek istisna edilmiştir. Diğer bazı rivayetlerde ise bunlarla beraber av köpeği de istisna edilmiştir.

 

Abdullah bin Muğaffel (r.a.)'ın hadisini Neasi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Tirmizi , Ebü Davüd ve Darimi de hadisin baş kısmını, yani köpekleri öldürmekle ilgili bölümünü rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadiste köpekler bir ümmet olarak vasıflandırılmıştır. Biz ümmet kelimesini topluluk manasına yorumladık. Hadisin bu cümlesi En'am süresinin 38. ayetine bir işarettir. Ayet'in meali şöyledir: "Yerde yürüyen hayvanlar ve kanatlarıyla uçan kuşlar da ancak sizİn gibi birer ümmetler (topluluklar) dır. Kitab'ta biz hiç bir şeyi eksik bırakmadık. Onlar sonra Rablerine toplanacaklardır."

 

Köpekler hakkında kullanılan ümmet kelimesi, bir takım yararlar için yaratılmış ve yaratıcının varlık ve büyüklügüne delalet eden topluluk manasınadır. Hayvanlar ve kuşlar hakkında Ayette kullanılan ümmet kelimesi de bu şekilde yorumlanmıştır. Daha geniş bilgi için tefsir kitablarına müracaat edilmelidir.

 

Hattabi bu hadisin açıklaması bölümünde: Yani Resül-i Ekrem (s.a.v.) bir yaratığın türünü yok etmeyi arzulamamıştır. Çünkü Allah Tecilü'nın yarattığı her yaratığın yaratılışının bir hikmeti vardır. Bu itibarla köpek türünün en fenası olan siyah renklisinin öldürülmesi emredilmiş ve ekin bekçiliği gibi hizmetlerde kullanılmak üzere diğerlerinin bırakılması istenmiştir, der.

 

Siyah köpeğin öldürülmesi hikmeti ile ilgili olarak Tekmile yazan: Çünkü siyah köpek; pek yararlı değil, uykuya düşkün olduğundan bekçiligi verimli olmaz ve avcılıkta da başarılı değildir, der.

 

Köpeklerin öldürülmesi hükmü ile ilgili bilgi bundan onceki babta geçen hadislerin izahı bölümünde verilmiştir.

 

Süfyan bin Ebi Züheyr (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

HADİSLERİN FIKIH YÖNÜ:

 

1. Ekin veya davarın korunması için köpek edinmekte bir sakınca yoktur. Evlerin korunması ve benzeri ihtiyaçlar için köpek edinmeye gelince, Tekmile yazarı bu konuda şöyle der: Bir kavle göre caiz değildir. Çünkü hadisler yalnız ekin, da var ve aviçin köpek edinmeyi meşrü saymıştır. Hadislerin zahirine göre bunların dışında kalan ihtiyaçlar için köpek edinmek meşrü sayılmaz. Fakat en sıhhatli kavle göre hadislerde sayılan üç nevi ihtiyaç dışında kalan ihtiyaçlar için de köpek edinmek caizdir. Diğer ihtiyaçlar, hadislerde sayılan ihtiyaçlara kıyaslanır.

 

2. Köpekler türü bir topluluk olduğu için bu türün kökünü kazımak ve yok etmek caiz değildir. Ancak siyah köpekleri öldürmek meşrüdur.

 

Bu maddedeki hükümle ilgili geniş bilgi yukarda da işaret ettiğim gibi bir önceki babta geçmiştir.

 

3. Zararlı olmayan ve kimseye eziyeti dokunmayan hayvanları öldürmek caiz değildir. Fakat zararlı olan hayvanları öldürmek caizdir.

 

4. Ekin, davar ve av köpekleri dışında kalan köpekleri edinmek ışı, ilgilinin iyi amellerinin her gün bir veya iki kırat kadar sevabının eksilmesine sebeb olur.

 

İbn-i Abdilberr bu son hükmü ifade eden hadis cümlesi ile ilgili olarak: Bu ifade hadiste sayılan amaçlar olmaksızın köpek edinmenin haram olmadığına ve caiz olduguna delÜlet eder ÇÜnkü haram olan bir şeyi edinmek, amellerin sevabının eksilmesine sebep olsun veya olmasın, edinilmesi yasaktır. Seveibın eksilmesi, köpek edinmenin haram degil, mekruh olduguna delÜlet eder, demiştir.

 

El-Hafız ise, İbn-i Abdilberr'in bu görüşüne karşı çıkarak: Anılan ifade köpek edinmenin haram olmamasını gerektirmez. Bilakis haram olması muhtemeldir. Bu ifade ile kasdedilen mana şöyle olabilir: Köpek edinme gÜnahı, bir veya iki kırat sevaha denk gelir. Bu itibarla köpek edinen- şahsın günlÜk gÜnahına karşın onun iyi amelinin seveibından bir veya iki kırat eksilir, der.

 

Köpek edinen şahsın iyi ameline ait sevıibından gÜnde eksilen miktan birinci ve sonuncu hadislere göre bir kıreit, ikinci hadise göre ise iki kırattır. Hadis şerhlerinde kırat ile kasdedilen miktarın Allah katında malum olduğu ifade edilmekte ve burada kasdedilen miktarın ne olduğu belirtilmemektedir. Hatırlanacağı üzere cenaze namazına katılmak ve cenazeyi uğurlamanın sevabı ile ilgili hadislerde bir kırat'ın uhud dağı kadar olduğu belirtilmişti. Burada bir kırat'ın uhud dağı kadar olması muhtemel olduğu gibi bundan az olması da muhtemeldir. Çünkü oradaki hadis mükafat ile, buradaki hadis ise ceza ile ilgilidir. Allah'ın mükafatı ve ikramı büyüktür.

 

Bir kırat'a dair rivayet ile iki kırat'a dair rivayet arasında zahiren görülen ihtilaf ve değişiklikle ilgili olarak şöyle denilmiştir:

 

Bu durum, edinilen köpeklerin türlerine ve zararlılık derecesine göre olabilir. Şöyle de olabilir: Resul-i Ekrem (s.a.v.); Önce bir kırat'e dair hükmü beyan buyurmuştur. Daha sonra halkın köpek edinmekten iyice sakınmasını sağlamak üzere eksilen sevabın iki kırat olduğuna dair hükmü buyurmuştur.

 

Bu değişikliğin sebebIeri başka şekillerde de anlatılmıştır. Geniş bilgi için şerhlere başvurulabilir.

 

Gereksiz yere köpek edinmenin mekruhluğu veya haramlığı sebebine gelince, bu hususta da müteaddid görüşler beyan edilmiştir. Şöyle ki; Köpekler, misafirleri rahatsız eder, yardım dilemeye gelen fakirleri korkutur, gelip geçenlere eziyet eder, meleklerin eve girmelerine mani olur, kap kacaklan pisler, bir çok hastalıkların yayılmasına ve bulaşmasına sebep olabilir.

 

Özellikle sağlık açısından köpeklerin gerek ev halkına ve gerekse çevreye ne derece zararlı olduğunu bu gün tıp alimleri basın yoluyla ve bazen TRT aracılığıyla duyururlar.